Winnie Madikizela Mandela

Documentaire

In een select aantal bioscopen draait de documentaire ‘Winnie’. De docu laat (deels) vanuit de optiek van Winnie Mandela de strijd tegen het apartheidsregime zien en met name haar rol daarin.

Rehabilitatie?

Winnie is in het verleden regelmatig negatief in de pers geweest en het is daarom op zichzelf verfrissend om haar kant van het verhaal ook eens te horen. Tijdens het zien van de docu is het lastig om geen sympathie voor deze vrouw op te brengen, waarbij je tegelijk het gevoel zou kunnen hebben dat de docu toch ook als een soort rehabilitatieproject is bedoeld met weinig ruimte voor een kritische noot.

Foto’s: voormalige woning (momenteel een museum) van Winnie en Nelson Mandela aan Vilakazi Street in Soweto, die Lia en ik vorig jaar hebben bezocht

Manipulatie

Dat neemt niet weg dat het toch interessant is om te gaan kijken. Niet alleen om meer over Winnie te weten te komen, maar ook om weer te zien dat overheidsmanipulatie via de media van alle tijden is. De strategie die het apartheidsregime hierbij gebruikte wordt middels interviews met betrokkenen helder in beeld gebracht. ‘Fakenews avant la lettre’ zeg maar.

Bestaat objectiviteit?

Maar doet de documentairemaker nu eigenlijk niet deels hetzelfde door Winnie op een voetstuk te zetten en haar ongetwijfeld ook aanwezige mindere kanten bewust niet te belichten? En is dat erg? Dat hangt mede af van het doel, belang en de visie van de documentairemaker lijkt me. Pretendeert deze een zo neutraal en objectief mogelijk beeld van Winnie neer te zetten of is dat niet het uitgangspunt? Het roept ook de vraag op welke bronnen je nu eigenlijk moet geloven en hoe je dat kunt beoordelen. Zijn we, met de bronnen die ons ter beschikking staan, eigenlijk überhaupt wel in staat om een gefundeerde mening te hebben over iemand als Winnie? Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt als je de docu hebt gezien.