Wie zijn we

Ontmoeting met de leegte’ organiseert bezinningsreizen naar Zuid-Afrika en is een initiatief van John Kisters, Lia Hol en Roel van den Wildenberg.

Hoe dat zo gekomen is?
Sinds een aantal jaren verblijven wij regelmatig in Zuid-Afrika. Onze favoriete plek is de Karoo, een halfwoestijn waar relatief weinig mensen wonen en een enorme hoeveelheid ruimte is. Zo ongeveer het tegenovergestelde van wat wij gewend zijn in Nederland. Wij merken zelf hoe goed het ons doet om af en toe letterlijk afstand te nemen van het gewone leven en even op adem te komen en een ander, natuurlijker ritme te volgen. Het heeft ons ook geholpen keuzes te maken. Van een afstandje naar je eigen leven kijken geeft toch een andere kijk en daarmee de kans op nieuwe inzichten.

Onze thuisbasis in de Karoo is Diepkloof, een Private Nature Reserve beheerd door Ton en Marinka Poiesz. Het gebied is mooi beschreven in het nieuwste boek van Prinses Irene ‘Bergplaas’. Zowel Bergplaas als Diepkloof maken deel uit van het Compassberg Protected Environment.

Ons enthousiasme voor Zuid-Afrika en de Karoo is niet onopgemerkt gebleven en regelmatig wordt ons gevraagd om bezinningsreizen te organiseren. Dat was voor ons de reden om ‘Ontmoeting met de leegte’ op te zetten.

Roel werkt vooral achter de schermen aan de organisatie, John is je gastheer en gids in Zuid-Afrika en Lia begeleidt samen met Ton het programma.


Lia Hol
http://www.liahol.nl/

Mijn hele werkende leven begeleid ik mensen bij het uitzetten van een nieuwe koers enhet vinden van nieuwe wegen als doorgaan op dezelfde weg niet meer mogelijk of wenselijk is.

In mijn eigen leven passeer ik natuurlijk dezelfde kruispunten. Ik heb verschillende keren ervaren hoe het kan zijn als je even stil valt. Soms gedwongen door de omstandigheden, soms bewust georganiseerd vanuit een verlangen naar inzicht. Mezelf de rust, ruimte en stilte gunnen om te zoeken naar de bedoeling van dit alles, hielp. Even letterlijk afstand nemen ook.

In de onwaarschijnlijke hoeveelheid ruimte op Diepkloof kun je zonder afgeleid te worden door de waan van de dag echt leeg worden. Om in de stilte te kunnen luisteren naar wat er in je leeft. En je in alle rust opnieuw te vullen met energie en inspiratie.

En…het is ook gewoon heerlijk genieten daar!


Ton en Marinka Poiesz

www.diepkloof.com

Ton en Marinka

Sinds 1998 hebben wij ons als pelgrims ontfermd over Diepkloof, een wonderschoon ongerept natuurgebied met een oppervlakte van 4250 hectare op 1600 m hoogte aan het begin van de Compassberg in Nieu Bethesda.

De projecten die wij hier willen realiseren richten zich op de dieren, de medicinale werking van de plantenwereld, de waterbronnen, maar zeker ook op de lokale bevolking, waarmee wij zo veel mogelijk samenwerking zoeken. Natuurlijk in de vorm van allerlei jobs maar ook omgekeerd, in het openstaan voor hetgeen wat wij van hen kunnen leren. Wij hebben van hen ervaren hoe je beslist anders in het leven kunt staan en hoe je onderling naar elkaar kunt omzien.

Een van onze doelstellingen is gastvrijheid te bieden aan degenen die de kloof willen dichten tussen zichzelf en de natuur.