Visionary art: inspiratie ver van gebaande wegen

Helen Martins lay ill in bed one night, with the moon shining in through the window, and considered how dull and grey her life had become. She resolved, there and then, that she would strive to bring light and colour into her life. That simple decision, to embellish her environment, was to grow into an obsessive urge to express her deepest feelings, her dreams and her desires.” (bron: http://owlhouse.org.za/index.html)

Een eenvoudig besluit met groots gevolg

Dit besluit van Helen Martins, kunstenares, om geen genoegen te nemen met een saai en grijs leven heeft een bijzonder levenskunstwerk opgeleverd: het Owl House in Nieu Bethesda, Zuid-Afrika. Helen heeft haar huis omgetoverd tot een wonderlijke ervaring. In de kunstwereld heet haar werk visionary art. Zij vormde haar huis om naar een  visionary environment, een wereld waarin zij ons meeneemt in haar ideeën en gedachten.

En dat voel je. Het maakt dat het Owl House intiem aanvoelt. Je bent voor een moment in een andere, in haar wereld. Dat heeft iets vervreemdends en tegelijkertijd lijkt het alsof zij van iets wist dat de wereld nog moet leren kennen.

Moed

Ik vind haar een inspirerend voorbeeld. Het is veel makkelijker om je te voegen naar de norm en gewoon te blijven doen wat er van je verwacht wordt. Het vraagt moed om een ander pad te gaan. En Helen deed dat, zij besloot eenvoudigweg om licht en kleur in haar leven te brengen. Haar leven werd er, zo lijkt het, niet per se makkelijker van. Maar het was wel haar leven.

En Helen is niet de enige. Wereldwijd volgen visionary artists hun innerlijke stem. Ver van gebaande paden. Zij worden ook wel outsider artists genoemd. Omdat deze kunstenaars vaak niet geschoold zijn, niet mainstream. Je vraagt je dan toch af wie nou precies de outsider is.

Zelf ervaren?

Het Owl House is nu een museum dat een bezoek meer dan waard is, bijvoorbeeld tijdens de bezinningsreis in december.

Maar ook in Nederland is werk van visionary artists te zien en vooral te ervaren, zoals in het vorig jaar geopende Outsider Art Museum in de Hermitage in Amsterdam.

Of laat je er dagelijks door inspireren en hang het op aan die saaie wanden op kantoor. Kijk dan eens bij The Office Gallery.

Inspiratie verzekerd, geniet ervan!
Lia