Grote denkers – The School of Life

Op mijn verjaardag kreeg ik van een vriend het boek Grote denkers. Het behandelt een selectie van de redactie van grote denkers uit de geschiedenis. Van deze grote denkers worden ideeën besproken die nu nog steeds actueel gevonden worden.

Grote denkers, doel van het boek

Het doel van de redactie was om de inzichten voor de lezer bruikbaar te maken in de huidige tijd. De materie is zo toegankelijk en begrijpelijk mogelijk gemaakt. Dat is wat mij betreft gelukt. En het is verrassend hoe actueel sommige denkbeelden van lang geleden nu nog zijn. Blijkbaar zijn veel thema’s die ons bezig houden niet zo tijdgebonden.

Grote denkers

Grote denkers vaak nog actueel

Zo keek ik er erg van op dat de Ougriekse filosoof Epicurus al zo’n 300 jaar voor Christus eenzelfde keuze heeft gemaakt als veel mensen in mijn omgeving nu maken. Hij koos er bewust voor om genoegen te nemen met een lager salaris, om werk te kunnen doen waaruit hij meer voldoening haalde. En mensen in zijn omgeving volgden zijn voorbeeld.

En sommige adviezen van Augustinus lijken erg op wat wij tegenwoordig Mindfulness noemen. Blijkbaar is niet alleen het boeddhisme van invloed geweest op Mindfulness.

Conclusie

Zelf zou ik misschien niet op het idee gekomen zijn om dit boek aan te schaffen. Daarom ben ik blij dat ik het gekregen heb, want ik heb het met veel plezier gelezen. En ik ben er wijzer van geworden. Niet alle behandelde denkbeelden zijn voor mij nu nog bruikbaar, maar in ieder geval wel interessant om over te lezen. En sommige zienswijzen zijn zeker nog wel actueel.

Het boek is erg toegankelijk en geeft een mooi overzicht. En het is geen doorlopend verhaal, dus je hoeft het niet in een adem uit te lezen. Je kunt af en toe eens een hoofdstuk tussendoor lezen, omdat de denkbeelden op zichzelf staan. Een aanrader voor iedereen die interesse heeft voor bezinning.

Roel

Grote Denkers – The School of Life – Nijgh & Van Ditmar